Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Október 22. 13:04, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Visszaélés miatt újra kell szavazni Kisberényben

Visszaélés miatt újra kell szavazni Kisberényben

Az önkormányzati választások előtti hetekben csaknem megduplázódott a helyi lakcímmel rendelkező, választásra jogosultak száma a Somogy megyei Kisberényben,

emiatt megsemmisítették a választási eredményeket és új választást írtak ki november 10-ére.

Sárhegyi Judit, Somogy megye jegyzője, a területi választási iroda (tvi) vezetője hétfő délután az MTI-vel közölte: jogerőssé vált a területi választási bizottság határozata, amellyel megsemmisítette a kisberényi eredményeket.

A tvi vezetője elmondta, hogy már a választások előtt feljelentést tett, mert a 128 névvel induló kisberényi névjegyzéken október 13-án már 252 helyi szavazásra jogosult neve szerepelt. Ilyen rövid határidővel ezt csak az állandó lakcím megváltoztatásával lehet meglépni, ami jogszabálysértésnek minősül, ha valaki nem lakik életvitelszerűen az új címén. A rendőrség az ügyben közokirat-hamisítás miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen - ismertette.

Sárhegyi Judit jelezte, hogy zajlik egy hatósági eljárás is. A visszaélések kiszűrése egyszerűbb, mint amilyennek látszik, mivel egy-egy kisberényi címen 9-33 állandó lakos is szerepel, így elsődlegesen ezeket a helyeket ellenőrzik - tette hozzá.

November 10-én, a megismételt önkormányzati választáson a korábbi jelöltek indulhatnak. A választás a 252 nevet tartalmazó névjegyzék alapján zajlik majd, de a szavazóknak érvényes lakcímkártyával kell igazolniuk magukat. Mivel az átjelentkezők közül már vannak, akik önként, mások az eljárások hatására visszajelentkeztek tényleges lakcímükre, ők nem voksolhatnak majd - mondta a tvi vezetője.

A Lengyeltótitól három kilométerre fekvő dél-balatoni faluban a négy önkormányzati képviselői tisztségért 11-en szálltak ringbe. Hárman indultak a polgármesteri tisztségért, két független jelölt és a korábbi polgármester a Fidesz-KDNP támogatásával.

A sonline.hu híre szerint január óta az alpolgármester viszi Kisberény ügyeit, mivel a most újra induló polgármestert elmarasztalta a bíróság sikkasztás vétsége miatt, és a képviselő-testület méltatlanság címén felállította tisztségéből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.