Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 18. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Visszaszámlálási pánik Görögországban

Visszaszámlálási pánik Görögországban

Görögország csupán pár hetet kaphat, hogy teljesítse a mentőcsomagért cserébe vállalt feltételeket, derül ki Maria Fekter, osztrák pénzügyminiszter vasárnapi nyilatkozatából.

Hozzátette újabb összegek folyósítására nincs lehetőség. Az a lehetőség pedig, hogy további 1-2 évvel kitolódjon a program egyenesen halva született ötlet. A pénzügyminiszter nyilatkozatából egyértelműen látszik, hogy a spanyol bankok feltőkésítésére fordított összegek elsőbbséget élveznek – 100 milliárd euró körüli összeg.

A görög pénzügyminiszter szerint október második felében születhet meg a végső döntés a nemzetközi hitelezőkkel a finanszírozási programról. ennek ellenére nem valószínű, hogy Görögország visszanyeri a befektetők bizalmát a közeljövőben – írják az Equilor elemzői. Ennek fényében a 2014-re vállalt 4,5 százalékos GDP növekedési cél is nagyon könnyen megbukhat.

Az Eurócsoport pénteki ciprusi informális ülésén több ország pénzügyminisztere úgy foglalt állást, hogy nem támogatják az újabb esetleges (harmadik) pénzügyi mentőcsomagot Görögország számára, azonban nagyobb hajlandóságot mutatnak afelé, hogy új, meghosszabbított határidőt kapjon Athén a kitűzött program teljesítésére. Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde is hasonlóképp nyilatkozott: Athén már eddig is óriási erőfeszítéseket tett, és ezen az úton kell tovább haladnia. Az adósságcsökkentés esetében az időkérdés változtatása is egy opció lehet. Ugyanakkor Lagarde cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreket, hogy az IMF és az ECB tárgyalásokat folytatna egy 300 milliárd euró összegű, 3 éves pénzügyi mentőcsomagról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).