Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Október 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zsugorítja a halakat a klímaváltozás

Zsugorítja a halakat a klímaváltozás

Akár 24 százalékkal is csökkenhet a halak mérete a klímaváltozás következtében - írja a BBC, miután a kutatók a hőmérséklet ingadozásának változását több mint hatszáz fajon figyelték meg 2001 és 2005 között.

A melegebb víz ugyanis csökkenti a víz oxigéntartalmát és jelentősen csökkenti a halak testtömegét. A kutatók szerint ezért az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nagyobb hatása lesz az ökoszisztémára, mint azt korábban gondolták.

Korábbi kutatások rámutattak, hogy az óceán hőmérsékletének változása hatással lehet mind az eloszlásra, mind a reprodukcióra. Ez az új tanulmány rámutatott, hogy a halak méretére szintén jelentős hatással lehet a klímaváltozás.

Ennek megállapítására a kutatók egy modellt építettek, hogy megnézzék, a halak hogyan reagálnak a víz oxigénszintjének csökkenésére és hőmérsékletének változására. Arra jutottak, hogy az óceánvíz hőmérsékletének emelkedésével a halak testhőmérséklete is emelkedik, de a kulcs az oxigénszint csökkenése - mondja Dr. William Cheung kutató. Az oxigén ugyanis nagyon fontos energiaforrás a halak számára, ezért a növekedéshez megfelelő mennyiségű oxigénhez kell jutniuk.

A hőmérséklet növekedésével arányosan növekszik a halak szervezetének anyagcseréje. Ez együtt jár a növekvő oxigénigénnyel, tehát, hogyha a halak nem kapnak elég oxigént, azzal együtt zsugorodik a testméretük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.