Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2011. November 28. 14:11, hétfő | Helyi
Forrás: Cságoly Szilvia

Zsuzska néni, a gyerekek, és a tánc

Zsuzska néni, a gyerekek, és a tánc

Egyre fontosabb az egészséges életmódra nevelés, melyet már kis korban el kell kezdeni. Ennek alapvető eleme a mozgás, melyet játékos formában akár ovis kortól űzhet csemeténk.

Beszélgetőpartnerem Dávid Zsuzsanna - Zsuzska néni - aki gyermekeinket táncolni tanítja.

- Mesélj magadról, mikor kezdtél táncolni, milyen eredményeket értél el, mióta foglalkozol gyerekekkel?

- A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karon szereztem edzői képesítést. Mintegy 8 évig akrobatikus rock & roll –t táncoltam, majd 2005-ben megismerkedtem a modern táncokkal és azóta az Energy Dance Team oszlopos tagja vagyok. Az egyesületnél, az aktív versenyzés mellett, edzői és koreográfusi feladatokat látok el, és büszkén mondhatom, hogy számos hazai és nemzetközi megmérettetésen sikerült már - mind táncosként,mind pedig edzőként is – az élmezőnyben végezni.

- Mit jelent neked a tánc?

- Hogy mit jelent számomra a tánc? Ezt egyetlen szóval kifejezni nem is tudom.
Szabadság, önkifejezés -érzelmek kifejezése-, öröm, kikapcsolódás, szenvedély és kreativitás is egyben.

- Mennyire fontos a mozgás/tánc megszerettetése a gyerekekkel?

- Úgy vélem, hogynagyon fontos szerepe van a mozgásnak és ezzel együtt az egészséges életmód népszerűsítésének. Bármilyen mozgásforma, ami kimozdít bennünket a mindennapok körforgásából, a számítógép világából - nagy jelentőséggel bír. A tánc fontos, mert amellett, hogy a mozgás és az önkifejezés egy csodás formája még fegyelemre is nevel, ezzel együtt mintösszpontosítást, figyelmet is igénylő összetett mozgásforma szemmel látható változásokat is eredményez a gyerekeknél. Akik táncolnakszebb testtartással rendelkeznek, izmaik erősödnek, kitartóbbak lesznek – javul az állóképességük, és a mozgáskoordinációjuk is fejlődik. Az a tapasztalat,ha valaki nálunk jól teljesít, komolyan veszi a feladatát, az az iskolában sem éppen rossz tanuló. A táncórák során a gyerekek egymás felé nyitottabbá válnak, gátlásaik oldódnak, egy olyan jó közösség jön létre, ahol jól érzik magukat, és amelyet egy közös cél, a tánc tart össze. Az edzések szellemi és fizikai teljesítményre gyakorolt pozitív hatásán túl, a gyerekek jó élményekkel, új barátságokkal is gazdagodnak, és megtanulnak csapatban dolgozni.

- Hány gyermek jár hozzád tanulni, mely városokban, és milyen korcsoportokban?

- Az egyesület (Energy Dance Team) 2003-ban alakult meg, vezetői Tóth Gábor és Babos András. A dinamikusan fejlődő egyesület oktatóinak (Fodor Bernadett, Gál Bianka, Varga-Galambos Mónika, Hegyiné Márkus Kornélia) köszönhetően a kis falvaktól a megyeszékhelyig mindenütt jelen van. Óvodás (4-5 éves) kortól foglalkozunk a gyerekekkel különböző kor-, valamint kezdő-, és haladó csoportokban, egészen a felnőtt korosztályig. A tavalyi évtől az utcai táncirányzatok (hip hop, funky, street dance, new styl) mellett új színfoltként jelent meg az egyesület oktatásában a ZUMBA valamint 20+ Hip Hop . Én Szombathelyen és Celldömölkön tanítom a lurkókat. Szombathelyen a versenyzőket oktatom, gyerek (10-13 éves), junior (14-16 éves), és felnőtt korosztályban. Celldömölkön óvodás, gyerek kezdő, gyerek haladó (versenyző) és junior haladó korosztályú tanítványaim vannak.


- Mennyire tartod sikeresnek városunkban ezt a mozgásformát?

- Nagy tapasztalattal még nem rendelkezem a helyi viszonyok tekintetében, de véleményem szerint Celldömölk lakói nagyon aktív szerepet töltenek be a város kulturális-, művészeti- és sportéletében. Harmadik hónapja vezetem a helyi tánccsoportokat, pozitívnak találom a szülők és gyermekek odaadását, segítőkészségét.

- További sok sikert, és jó munkát kívánok!

Sziszi



Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt